پیشــنهادات نهایی جهت تحصیل در وصول مطالبات


به منظور جلوگیری از اطاله کلام پیشنهادها به شرح ذیل تقدیم میگردد:

۱ـ ایجــاد نهادهــای جدید پولی و مالی بــه منظور کاهش ریسک اعتباری بانکها برای کاهش درصد ریســک اعتباری بانکها لازم است بانکهــا طرفهای قرارداد خود را به خوبی بشناســند و بــا آگاهی اقدام بــه عقد قرارداد با آنهــا نمایند، بدین منظور ایجاد مؤسسات جدید پولی و مالی نظیر مؤسسه اعتبارسنجی، رتبهبندی مؤسســات، مؤسسه تضمین اعتبــار، بانک جامع اطلاعات اعتباری و شــرکتهای مشاورهای مالی و ســرمایهگذاری جهت پیشگیری از ایجاد مطالبات معوق ضروری است.
۲ـ بایستی بانک اطلاعات و سیستم وصول مطالبات به نحوی عمل کند که قابلیت طبقهبندی تســهیلات در قالب تسهیلات کوتــاه مدت، میان مــدت، بلند مدت، بدهــکاران بابت اعتبار اسنادی پرداخت شــده و به تبع آن امکان شناسایی مطالبات معوق و سررســید گذشته واقعی و محاســبه ذخیره مطالبات مشکوکالوصول وجود داشته باشد.


۳ـ جلوگیری از اســتفاده شــرکتهای اقماری از تسهیلات چندین شعبه یک بانک و شعب مختلف بانکهای دیگر )بدون توجه به میزان بدهی و تعهدات شرکتهای وابسته به گروه نزد چندین شعبه یک یا چند بانک( و همچنین عدم امکان استفاده از تســهیلات چند بانک توسط مشــتریانی که دارای بدهی و تعهدات معوق قابل توجه نزد بانکهای مختلف هستند.


استراتژی در مذاکرات تجاری


۴ـ ایجاد مکانیزم ثبت و نگهداری مطالبات سررسید گذشته و سرفصل شــدن مکانیزه مطالبات معوق و سررسید گذشته و همچنین طراحی سیستمهای اخطار به مسئولین شعب و دوایر
مربوطه در صورت ایجاد مطالبات جدید.


5ـ پیگیری دقیق آمار مطالبات معوق از سوی ادارات پیگیری و وصول مطالبات بانکها به عنوان متولی امر و دسترسی سریع به آمارهای به روز مطالبات نوع عقد و غیره.

۹ـ توجه دقیق به صورتهای مالی مشــتریان هنگام اعطای تسهیلات و حصول اطمینان معقول از برگشت به موقع سرمایه و تناسب درآمد مشتری با مبلغ تسهیلات صورت گیرد.


۱۰ـ تقویت کادر کارشناســی بانکها یا اجازه اســتفاده از خدمات مؤسسات مشاورهای مالی و سرمایهگذاری. 

۱۱ـ نظــارت دقیق بر مصرف تســهیلات اعطایی در بخش اقتصادی مربوطه و جلوگیری از جابهجایی آن به دیگر بخشها.

۱۲ـ اجرای دقیق آخرین بخشــنامهها و دســتورالعملهای صــادره از ســوی بانــک مرکزی و نظارت برحسن اجرای آن.


۱۳ـ کنترلهای لازم در خصوص گشایش اعتبارات اســنادی به منظور پیشگیری از ایجاد بدهی.

مدل مذاکره کاترلینو

۱۴ـ اخــذ اطلاعــات لازم جهــت شناسایی و اعتبارسنجی مشتریان قبل از گشایش اعتبار به منظور اطمینان از وصول بدهی در سررسید.

5 ۱ـ مطابقت کالای مورد گشــایش با پروانــه بهرهبرداری )فعالیت( شرکت و اطمینان از مصرف و برگشت مبالغ.


6 ۱ـ محدودیت گشایش اعتبارات اسنادی در بخش بازرگانی.

7 ۱ـ اخذ گواهیهای بازرس کالا.

8 ۱ـ اخذ وثایق و تضمینهای لازم و کافی و شناسایی سایر داراییهای مشتریان که از آنها سفته و قرارداد لازمالاجرا اخذ میشود. قبل از اعطای تســهیلات ضروری است. بدیهی است در مورد متقاضیان جدید گشــایش اعتبــار موارد فوق اهمیت بیشتری دارد.


۱۹ـ تشــکیل دادگاه خاص جهت رســیدگی به پروندههای مطالبات معوق از یک رقم معین به بالا.


۲۰ـ ایجاد محدودیت برای اســتمهال مصوبات اصل قانون اساسی.


۲۱ـ تسریع در پرداخت بدهی دولت یا انتقال بدهی به بانک مرکزی.
۲۲ـ واگذاری سهام شرکتهای دولتی به جای بدهی آنها به بانک